tisdag 31 maj 2011

Funderingar kring Augustpriset

Efter att jag läst och skrivit om ”De fattiga i Lodz” fick jag för mig att titta efter hur många av vinnarna som jag egentligen läst. Till dags dato blev det 10 av 22 i den skönlitterära klassen. Inte så illa pinkat tänker jag, det blir säkert utrymme på läslistan för någon av de andra böckerna så småningom skulle jag tro.

1989   Tecknens rike - Cecilia Lindqvist

1990   De sotarna! De sotarna! - Lars Ahlin

1991   Livets Ax av Sven Delblanc

1992   Medan tiden tänker på annat - Niklas Rådström

1993   Händelser vid vatten - Kerstin Ekman

1994   Synden - Björn Ranelid

1995   Hummelhonung - Torgny Lindgren

1996   Sorgegondolen - Tomas Tranströmer

1997   Aprilhäxan - Majgull Axelsson

1998   Berömda män som varit i Sunne - Göran Tunström

1999   Livläkarens besök - Per Olov Enquist

2000   Populärmusik från Vittula - Mikael Niemi

2001   Underdog - Torbjörn Flygt

2002   Den vidunderliga kärlekens historia - Carl-Johan Vallgren

2003   Skraplotter - Kerstin Ekman

2004   Gregorius - Bengt Ohlsson

2005   Den amerikanska flickan - Monika Fagerholm

2006   Svinalängorna - Susanna Alakoski

2007   Stundande natten - Carl-Henning Wijkmark

2008   Ett annat liv - Per Olov Enquist  

2009   De fattiga i Łódź - Steve Sem-Sandberg

2010  Spill. En damroman - Sigrid Combüchen

Fetmarkerade är de som jag har läst. Kursiva författare är sådana jag läst något annat alster av.

måndag 30 maj 2011

Tematrio - Mamma

Med Mors Dag i färskt minne handlar Lyrans tematrio den här veckan om mamma och mammor i litteraturen. Här är mitt urval.

1.Mor gifter sig – Moa Martinsson. Det var många år sedan nu som jag läste den här boken men jag kommer ihåg hur ofta Mia och hennes mor drack kaffe, i brist på andra matvaror och hur de flyttade ofta, ofta med hopp om att få det bättre eller när pengarna till hyran inte räckte till.

2. Yes, Mama – Helen Forrester. En bok av en författarinna som jag slukade för sisådär 30 år sedan. Den står kvar i min bokhylla och idag tycker jag väl närmast att den kan sorteras in i kategorin historiska lättromaner. Flickan i den här boken förskjuts av sin mor. Hon är nämligen frukten av en otrohetsaffär modern hade. Styvpappan ignorerar henne och hon växer upp med en tjänarinna som den som tar hand om henne.

3. Mor Courage och hennes barn – Berthold Brecht. Detta är en pjäs som skrevs 1939-40 när Brecht var i exil i Sverige. Jag har varken sett eller läst pjäsen men känner att det är en som jag borde ta igen för allmänbildningens skull.

Steve Sem-Sandberg - De fattiga i Lodz

Jag känner mig lite stolt för att jag har tagit mig igenom Steve Sem-Sandbergs gigantiska roman De fattiga i Lodz. Det är inte vilken tegelsten som helst som t ex Buddenbrooks eller Anna Karenina. De fattiga i Lodz är ett enda långt minnesmärke över de hundratusentals judar som på olika vägar hamnade i gettot i Lodz under andra världskriget och deras tragiska öde. Nästan undantagslöst slutade de sina dagar i något av nazisternas utrotningsläger.

I centrum av berättelsen finns preses/åldermannen/ordförande. Hans namn är Mordechai Chaim Rumkowski. Det är denne man som styr i gettot, hans ord är lag och han är också länken mellan judarna i gettot och de styrande tyskarna utanför gettos vars ord och vilja är lag. Denne Rumkowski har fått ett komplicerat eftermäle och utan att avslöja för mycket om boken kan jag säga att han är en minst sagt osympatisk person. Det han gör och den han är avslöjas bara gradvis och det dröjer ett bra tag innan läsaren får full överblick över denne man.

Det finns många vidriga passager i boken gör läsaren illamående men texten är hela tiden skriven på ett sakligt och faktamässigt sätt utan att blanda in för mycket känslor. Det är nog detta som gör att jag har kunnat ta mig igenom hela berättelsen relativt smärtfritt ändå. Det känns som att jag som läsare står bredvid och tittar på, som att få en spelfilm förevisad mig.

Helt klart en av årets bättre böcker jag läst så här långt där händelserna och många av bokens karaktärer kommer att stanna hos mig länge.

söndag 29 maj 2011

Lotterivinster

Det var fest i byn igår. Fisketävling, lotterier, tipspromenad m m. Eftersom jag gärna sprider böckernas budskap och litteraturens välgörande effekt hade jag skänkt tre pocketböcker som vinster.

Påven Johanna - Donna Woolfolk Cross
Askungar - Kristina Ohlsson
Lustmördarna - Björn Ranelid

Jag hoppas att vinnarna läser och får glädje av sina vinster. Maken och jag lämnade festen med första och andra pris i tipspromenaden, vi fick dock inte några böcker i retur.

lördag 28 maj 2011

Ian McEwan - Hetta

Den senaste radioföljetongen jag följt har varit Hetta av Ian McEwan. Huvudpersonen i boken är professor Beard som är en ganska osannolik figur. Nobelpristagare och känd forskare. Gift fem gånger och oräkneliga kärleksaffärer däremellan lär vi känna den gode professorn när hans femte äktenskap är på upphällningen. Vi som inte vistas i akademiska eller forskarkretsar får ändå en inblick i denna värld och intrigerna bakom kulisserna. Bara det är intressant och än mer spännande blir det. Aldrig hade jag väl trott att det skulle vara så mycket action inom fysikvärlden.

Kommer Beard att rädda världen undan hotande klimatförändringar eller hinner hans mörkare delar av livet ikapp honom? Den som läser får se. Hetta som titeln antyder blir det hursomhelst på mer än ett sätt i boken.

Johan Rabaeus läser på ett proffsigt sätt med precis rätt mått av inlevelse. Som en extra bonus råkar Ian McEwan vara med på listan över Lyrans utmaning ”Nobelpriskanditater” också. Alltså en till jag kan bocka av där.

fredag 27 maj 2011

Piratenpriset

I Kivik står Piraten staty. Här är det
 jag som och poserar jämte honom.

Sedan 1989 delar Piraten Sällskapet årligen ut det s k Piratenpriset. Prissumman är på 75 000 och priset delas ut till konstutövare som är verksamma i Sverige och arbetar i Frithiof Nilsson Piratens anda. Eftersom Piraten är en av mina favvisar har jag alltid hållit ett öga på vinnarna och i år gläds jag med Katarina Mazetti som vann priset här nyligen.

2011 – KATARINA MAZETTI
2010 - CARIN MANNHEIMER
2009 - TORGNY LINDGREN
2008 – NIKLAS RÅDSTRÖM
2007 - CLAES HYLINGER
2006 - JESPER THILO
2005 - JAN SIGURD
2004 - BODIL MALMSTEN
2003 - HANS PÅLSSON
2002 - MIKAEL NIEMI
2001 - PETER ENGLUND
2000 - ULF LUNDELL
1999 - BIRGITTA STENBERG
1998 - LARS MOLIN
1997 - KRISTINA LUGN
1996 - ALLAN EDVALL
1995 - KLAS ÖSTERGREN
1994 - OLLE ADOLPHSON
1993 - EVA RYDBERG
1992 - STIG CLAESSON
1991 - ERNST-HUGO JÄREGÅRD
1990 - HANS ALFREDSON
1989 - JACQUES WERUP

Fetmarkerade namn betyder att jag läst, sett, lyssnat eller på annat sätt tagit del av deras konstnärskap. Det gläder mig att se att det fortfarande finns namn kvar på listan att upptäcka och lära känna närmare. Kanske jag ska utmana mig själv att se till att jag ska bekanta mig med samtliga pristagare?

I Vollsjö föddes Piraten och här finns Piratenmuséet
 och pumphuset som är känt från Bombi Bitt och jag.

torsdag 26 maj 2011

Cap Esterel - Tanja Langer

Har det någonsin hänt er att ni har läst otaliga recensioner och hyllningar till en bok och när ni sedan äntligen håller boken i era händer och börjar läsa så händer...ingenting. Läsupplevelsen uteblir och undran infinner sig, är det mig det är fel på?  Just så var det för mig och Cap Esterel. Jag kan omöjligt se vad det är som gör boken så bra och tänker därför inte ödsla fler ord på den utan istället hänvisa till några bloggkollegor som tyckte om den. Sagt och gjort.

Lyran, Bokhora och Eli läser och skriver

onsdag 25 maj 2011

Bok om Pär Lagerkvist

Ibland känns det både befriande och avkopplande att läsa böcker om böcker och författare, i alla fall var den här boken Som från evigheten som Willy Jönsson skrivit om Pär Lagerkvist det. Författaren är en av initiativtagarna till att Pär Lagerkvist-samfundet bildades och lokalt förankrad i Växjö där så mycket av författarens uppväxttid kretsar kring.
I boken gör författaren en rejäl genomgång av Pär Lagerkvists liv, hans författarskap, bakgrunden och idéerna bakom många av böckerna han gett ut och mycket, mycket annat. Hans anor utreds, hans skolgång och betyg, den första kärleken. Allt finns här. Boken är rikligt illustrerad och riktigt läsvärd om man är det minsta intresserad av männsikan bakom böckerna.

tisdag 24 maj 2011

Helt utan boklig anknytning

Det har inte blivit så mycket läsande de senaste dagarna. Först och främst var vi i Halmstad och hälsade på mamma och sedan har tiden lagts på att bygga klart vovsingens hundgård. Hon älskar att vara ute och hålla kolla på allt som rör sig och har redan installerat sig i sitt sin nya "lekhage".

måndag 23 maj 2011

Veckans tematrio från Lyran går ut på att vi som vill ska beskriva vilka böcker vi vill läsa.

1. Eftersom tyskspråkiga författare är temat för årets bokmässa lägger jag lite extra krut på att läsa böcker härifrån. Hitills i år har det blivit 13 och 2 av dem på orginalspråk. De allra flesta mycket positiva läsupplevelser.

2. Liksom många andra försöker jag läsa åtminstone en bok av varje nobelpristagare i litteratur. Mitt mål är minst 6 nya författare varje år och hitills i år har jag läst 4 så den utmaningen går på rätt håll.

3. Jag vill gärna passa på att vidga mina läsvyer och har försökt följa med i Lyrans jorden-runt-utmaning. Europa och Asien gick som en dans, i mellanöstern stupade jag och nu i maj har jag helt enkelt inte hunnit Oceanien.

fredag 20 maj 2011

Die Frauen aus dem Hause Coburg

Boken handlar om sju damer ur det hertigliga huset Sachsen-Coburg-Gotha och deras nästan genomgående tragiska levnadsöden. Fy 17 för att vara kvinna i den här miljön på 1700-1800-talet. Du föds och uppfostras med en enda baktanke och ditt liv har ett enda syfte. Nämligen att giftas bort med lämplig prins och producera en, eller helst flera, arvingar.

Julie giftes bort med en rysk storfurste, misshandlades och bedrogs och lyckades till slut ta sig ur Ryssland och sitt olyckliga äktenskap.

Louise vigdes som helt oanande och oskyldig 16-årig med en betydligt äldre man. Hon rymde från maken på bröllopsnatten och i chock försökte hon gömma sig i ett orangeri. Efter två barn och alltför många år med sin kunglige make rymde hon med en älskare. Detta tyckte släkten inte om utan fångade Louise och spärrade in henne på ett mentalsjukhus.

Stephanie giftes bort med den äldre kronprinsen till kejsardömets i Österrike. Hon födde ett barn, men bara en flicka, ingen arvinge till tronen således. Maken smittade henne med en könssjukdom så utsikterna till nya barn försvann. Han bedrog henne med flera kvinnor och till slut sköt han sin för tillfället 17-åriga älskarinna och sedan sig själv i det s k Mayerlingdramat. Stephanie och dottern lämnades kvar med skammen. Stephanie fick dock uppleva lycka till slut i ett andra äktenskap.

Charlotte var ung och vacker och t o m förälskad i den österrikiske prins Maximilian som hon giftes bort med. De utsågs till kejsarpar av Mexiko av alla platser. Väl där skaffade sig Maximilian en älskarinna och mexikanarna ville inte ha något kejsarpar. Maximilian avrättades, Charlotte undkom men blev sinnessjuk och satt i över 50 år inspärrad på någon anstalt.

Tragiska berättelser men fascinerande likväl.

torsdag 19 maj 2011

Min hemlige bokvän avslöjas

Först av allt vill jag passa på att tacka enbokomdagen för att hon arrangerat det här trevliga bytet av böcker och godsaker som hon kallar Pocket och Prassel.

Min hemlige bokvän lämnade ett par ledtrådar till sin identitet i det fina gröna paket som damp ner i min brevlåda för någon vecka sedan. Jag letade runt bland deltagarna på enbokomdagens blogg och hittade ganska snart min hemlig bokvän. Eftersom spelreglerna var sådana fick jag vänta på att avslöja bokvännens identitet tills nu när alla har fått sina gröna paket.

Min hemliga bokvän är Tinnar och Torn.  Ännu ett stort och hjärtligt tack till dig för bokpaketet jag fick som ni kan se här.

Själv fick jag skicka till Rainred och det ser ni här.

onsdag 18 maj 2011

Bodil Malmsten - Priset på vatten i Finistère

Det har varit en lisa för själen att lyssna på Bodil Malmsten i några dagar fram och tillbaka i bilen till jobbet. Det är en härlig samling berättelser från hennes första tid i nya hemmet i Frankrike. Jag är inte särskilt bekant med Frankrike men såvitt jag kan förstå är hennes kåserier mitt i prick. Jag har skrattat högt vid beskrivningen av språksvårigheterna och njutit av beskrivningarna över mullvadsproblemen i trädgården och allt däremellan.

Detta var mitt första möte med Bodil Malmsten och jag ska beställa mera av hennes litteratur från biblioteket.

tisdag 17 maj 2011

William Butler Yeats - Han önskar att han älskade vore död

Sådär ja, ytterligare en nobelpristagare att pricka av. Jag är inte den som älskar lyrik men för Yeats är jag beredd att göra ett undantag faktiskt. Kanske har det att göra med min klockarkärlek till Irland och allt som har med den gröna ön och dess gästfria folk att göra.

Hos Yeats finner jag både humor, kärlek och fina naturskildringar. I den upplaga som jag har läst finns både dikterna i originalspråk likväl som en svensk översättning. Det underlättar läsningen, även om jag först läser den irländska versionen och oftast också den svenska. Dessutom finns kommentarer och förklaringar till varje dikt vilket ibland underlättar läsningen och när man inte alltid förstår hänvisningar och liknelser i den klassiska litteraturen.

Jag överaskade mig själv med att gilla William Butler Yeats.

söndag 15 maj 2011

Bokbloggsjerka om fiktiva litterära figurer

Den här veckan fick jag fundera lite extra på frågan i Annikas bokbloggsjerka.

Vilken/vilka fiktiv karaktär/er skulle du helst vilja träffa och vad skulle ni då hitta på?

Skulle jag fara till Ljuder socken och träffa Karl-Oskar och Christina, eller följa med Arn på en ridtur bland tempelriddare i det heliga landet eller rädda aristokrater undan giljotinen i Frankrike tillsammans med Röda Nejlikan eller kanske kika in bakom kulisserna hos familjen Buddenbrooks i Lübeck? Det var lockande möten allesammans men till slut stod det klart för mig.

Jag skulle bege mig till Stockholm för drygt 100 år sedan för att skapa min egen uppfattning om en av den svenska litteraturens mest kända triangeldrama och träffa de tre huvudpersonerna. Jag talar om Hjalmar Söderbergs skapelse Doktor Glas, pastor Gregorius och Helga. Doktor Glas har länge fascinerat mig och förra året läste jag även tre av romanens moderna efterföljare. Gregorius av Bengt Olsson, Mordets praktik av Kerstin Ekman och Birgitta Lindéns Jag, Helga Gregorius. Jag ser mig själv smyga omkring i kulisserna, tjuvlyssna och kanske t o m komma till tas med och intervjua huvudpersonerna. Vore det sedan rätt att ingripa och förhindra mordet på pastor Gregorius? Det skulle beröva oss en litterär höjdare och det vill man ju inte vara orsaken till.

lördag 14 maj 2011

Honungsvargar - Sun Axelsson

Det har varit lika svårt att skriva ihop något att säga om Honungsvargar som det var för mig att läsa boken. Först har boken legat oläst länge och när Sun Axelsson tragiskt gick bort i början av året tog jag mig kragen och bestämde mig för att börja läsa. Boken följde först med till Alicante och sedan till Tyskland och det var där, under den långa färjeresan tillbaka till Sverige som jag äntligen läste ut Honungsvargar. Sedan har den legat på mitt skrivbord i nästan tre veckor och väntat på rätt tillfälle att skriva om den. Om det har kommit nu eller jag bara vill rensa skrivbordet vet jag inte.

Början av boken gick som jag upplevde i ett rasande tempo för att sedan mattas av och nästan stå stilla som jag upplevde det. Innan sidan 25 hade författarinnan (för det är en självbiografi) utsatts för både barnmisshandel och gjort ett självmordsförsök.

Detta var mitt första möte med Sun Axelsson och ärligt talat hade jag väntat mig mera och blev besviken eller kanske bara boken kom min väg vid fel tid i mitt liv.

onsdag 11 maj 2011

Trädgårdstidningar

Just nu ligger läsningen lite på is. Det är så vackert väder och så mycket som ska göras i trädgården och jag njuter i fulla drag.

Jag läser en del, bläddrar massor men tittar allra mest på bilderna. Så förförande bilder och vilka mängder av trädgårdstidningar finns det inte? Här är sju olika och flera finns det säkert. Jag byter och lånar med mina trädgårdsbekanta, habegäret växer och allt jag ser vill jag, glömmer att jag inte bor i odlingszon 1 eller ens 2 och mycket är ouppnåeligt för mig. Säkert är det en slags trädgårdsporr men who cares? Drömma är väl tillåtet!

tisdag 10 maj 2011

Tematrio - tre saker om mig själv

Den här veckan vill Lyran att vi berättar tre saker om oss själva. Jag har läst vad och dagarna går skriver och håller med henne om alla tre saker hon valt, därför får jag försöka komma på ytterligare tre saker om mig själv att berätta.

1. Jag bor på landet och njuter i fulla drag av det. Efter att tidigare i livet ha bott i bl a London är det så skönt att ha kommit till ro här där jag kan andas och där det är lugn och ro. Asfaltblomman som hamnat i spenaten det är jag det. Numera drar jag mig varje gång det blir tal om att åka till närmsta stad (Växjö) 40 km bort. Här lever jag i min trädgård, plockar svamp och cyklar eller långa promenader med min hund. Jag har tagit jägarexamen och nedlagt två älgar hittills.

2. En annan av mina stora hobbies är släktforskning. Det är fascinerande att samla information om de människor som gått före oss och som jag har ett blodsband till. Det hela går inte så mycket ut på att samla årtal eller antal släktingar i sitt register utan som att förstå och komma närmre sina anfäder genom att studera deras livsvillkor. Den mest irriterande frågan en släktforskare kan få av en-icke släktforskare är ”Hur långt tillbaka har du kommit”? Precis som att det var en tävling.

3. Jag jobbar på en mindre, men mycket aktiv vårdcentral och framåtblickande privat vårdcentral i Kronobergs län. Det är ett härligt jobb med varierande arbetsuppgifter. Ingen dag är den andra lik. I stort sett varje dag jag kör hem känner jag att jag har gjort en insats för en annan människa, hjälp någon som har det jobbigt och i retur får man så mycket vänlighet och tacksamhet.

måndag 9 maj 2011

Alexandrine, Die "Königin" von Mecklenburg - Jürgen Borchert

Den första av de tyska böckerna är utläst (den kortaste) och jag är inte särskilt imponerad. Författaren har visserligen gjort en annorlunda levnadsteckning av Alexandrine men innehållet är en besvikelse. Han har gjort några nedslag i hennes liv baserat på en del brev och några ögonvittnesskildringar och utifrån dem beskrivit hur hennes liv såg ut vid denna tidspunkt. Det känns som ett fräscht och nytt grepp. Alltför många biografiförfattare börjar med barndomen och slutar med döden och allt där emellan radas upp kronologiskt.

Däremot finner jag det inte nödvändigt att visa underdånighet och krypande gentemot en kunglighet som varit död i över 100 år. Det hade gått att beskriva hennes sämre sidor och inte bara en entonig hyllningskör. Från breven mellan englands drottning Victoria och dottern Victoria i Preussen, vet jag att det fanns en helt annan sida till Alexandrine. Den yngre Victoria skriver i sina brev hem till mamma drottningen med fasa om denna Alexandrine. Hon är intrigant, värdelös, ingen riktig dam. Hon är full av illvilja och elakhet och när preussarkungen låg på lit de parade knuffade Alexandrine den unga Victoria upp mot likets förmultnande ansikte och tryckte fast henne där med sin kropp. Ja, ja vem har sagt att det är tråkigt att läsa historia?

söndag 8 maj 2011

No och jag - Delphine De Vigan

Ikväll var vi några tappra som diskuterade Delphine de Vigans roman No och jag på en facebookcirkel, anordnad av enbokcirkelföralla.

Boken utspelar sig i Paris där den 13-åriga Lou ska hålla föredrag för sin klass. Lou är brådmogen tjej som har ett IQ långt utöver det vanliga. Hon har fått hoppa över två klasser i skolan, men att hålla ett föredrag skrämmer henne. I ren desperation väljer hon att intervjua en hemlös i Paris och berätta hennes historia, varför det blev som det blev. Lous intervjuobjekt är den några år äldre No som hon träffar på en järnvägsstation och fascineras av.

De träffas och skapar ett slags förhållande. Lou frågar och No svarar, ibland. De blir goda vänner och det vänder upp och ner på Lous hela tillvaro. Lou blir besatt av att ”rädda” No. Tänk om No kunde flytta in hos dem? Lous familj är tragisk. Hennes mamma är deprimerad och pappan handlingsförlamad efter att en lillasyster till Lou dött för ett antal år sedan. Föräldrarna går med på att No ska få komma och bo hos dem. Nos inflyttning blir en katalysator för allihop, de mår bättre, inte minst Lou.

Jag gillade verkligen boken och struntar i om den klassas som ungdomsbok eller som vuxenlitteratur. Det är en bladvändare, en angelägen och aktuell bok. Jag fastnade för en passus i boken:

I vilket ögonblick blev det försent  hur länge har det varit försent? Var det försent redan första dagen jag såg henne, eller för ett halvår, två år, fem år sedan? 

Jag hoppas verkligen att det är aldrig är för sent att göra en insats eller att hjälpa en annan människa till ett bättre eller värdigare liv.

Läs boken. Den är värd det!

lördag 7 maj 2011

Puzzel, den lille smuggelhunden - Isabelle Halvarsson

Jag har tidigare skrivit om katten Fräs som också är en skapelse av Isabelle Halvarsson. Det här är en charmig liten bok om den lilla valpen som rycks bort från sin mamma tiken för att smugglas över Östersjön av män i behov av pengar. Hans nos och hans ben tejpas samman. Liten, rädd och ensam ligger hon utan mat och vatten i en väska tillsammans med två andra hundar som ska säljas i Sverige. Puzzel hamnar hos en snäll flicka vars födelsepresent hon är. Flickans mamma är mindre glad och vill att de lämnar ifrån sig hunden på en gång, men först måste valpen undersökas av en vetrinär för att se vilka sjukdomar den kunde tänkas bära på.

Berättelsen är hjärtknipande och vad tror ni? Blir det ett lyckligt slut? Får valpen stanna hos sin lilla matte? Jag tycker om Isabelle Halvarssons sätt att beskriva den lilla hunden från sitt perspektiv och hjälper oss att tolka valpens signaler och vad den egentligen vill säga när den lägger sig på ryggen. Det är också bra att hon på ett lättförstående sätt lyfter problemen med smuggelhundar.

fredag 6 maj 2011

Tyska bokinköp

Det blev hela sex böcker på tyska som kom med hem med mig från Tyskland. Alla biografier, alla över tyska kvinnor som på ett eller annat sätt gjort sitt avtryck i historien. Det tyska lexikonet har redan flyttat in jämte min läsfåtölj. Det får ligga där under överskådlig framtid tills böckerna är utlästa och det lär ta tid. Jag känner att jag måste varva med annan litteratur också. Detta var vad som finns i min tyska bokhög nu:

  • Alexandrine, Die "Königin" von Mecklenburg - Jürgen Borchert
  • Die Frauen aus dem Hause Coburg - Erika Bestenreiner
  • Habsburgs verkaufte Töchter - Thea Leitner
  • Luise, Die Königin und ihre Geschwister - Carolin Philipps
  • Friederike von Preussen, Die leidenschaftliche Schwester der Königin Luise - Carolin Philipps
  • Der Kaiser und ich, Mein Lebenmit Kaiser Wilhelm II. im Exil - Hermine, Prinzessin von Preussen
Jag har redan börjat på den översta på listan och det går hyfsat bra faktiskt. Det är så roligt att känna att jag kan läsa böcker på tre språk(danska oräknat, det skulle jag nog klara oxo tror jag), det ger mig en kick.

The Coburg Conspiracy - Richard Sotnick

Den här boken behandlar drottning Victorias släkt och dess intriger för att gifta in så många som möjligt av sina släktmedlemmar i olika kungahus under 1800-talet för att sprida sin makt. Det framkommer egentligen inga nya rön eller idéer i boken, inget som var okänt sedan tidigare. Dessutom blev det lite för mycket konspirationsteorier över det hela och spekulationer kring vem som var far till drottning Victorias prinsgemål Albert.

Detta är tyvärr ingen bok jag rekommenderar den seriöse historikern, möjligen att de som normalt läser Hänt i Veckan skulle få ut något av den.

torsdag 5 maj 2011

Boktips till Sockenbladet

Ikväll sitter jag och knåpar ihop en artikel till vår sockentidnings nästa nummer under vinjetten Maries boktrippel. Förra gången skrev jag om och rekommenderade tre tyska böcker. Den här gången blir det litteratur från Indien som står i fokus. Jag unnar gärna flera människor att upptäcka bra böcker och däför har jag valt dessa:

Bort, Bort av Anjum Hasan
Mr Alis äktenskapsbyrå - Farahad Zama
Vem vill bli miljardär - Vikas Swarup

Ernst Brunner - Carolus Rex

I nästan två månader har jag haft dagligt sällskap i bilen till och från jobbet av Ernst Brunners Carolus Rex. Det har varit kämpiga veckor tillsammans med den gamla krigarkungen.

Brunner har använt det berättartekniska knepet med att låta kungen själv berätta sin historia i jag-form och det är onekligen ett bra. Få svenska kungar har väl tillägnats så många böcker som Carl XII och jag har läst en eller två tidigare. Ingen av dem andra är så ingående, så otäck, så känslokall, så realistisk som denna.

Om kungen i verkligheten var en fraktion av den person som beskrivs i boken kan jag förstå den som avlossade skottet mot honom. En större olycka för Sveriges folk har nog knappast funnits.

Så här har Brunner själv sagt om boken i DN. ”I sin bok berättar han äntligen sanningen om Karl XII - en kung med låg empati och opassande sätt, dumdristig och rutinbunden och som troligen led av Aspergers syndrom.
– Nu måste svensk historieskrivning revideras.”


Huruvida historieskrivningen måste revideras eller ej har jag ingen uppfattning om. Brunners verk är såklart imponerande till sitt omfång. Det blev 32 CD-skivor och sammanlagt 37 timmars lyssningstid, men när är en tjock en bättre bok? Jag tyckte att det blev FÖR mycket och fick kämpa. Två gånger måste jag låna om boken för jag ville verkligen komma till slutet. Nu var jag verkligen i behov av omväxling i bilen och att få börja lyssna på Bodil Malmsten istället blev en lisa för öronen.

onsdag 4 maj 2011

Paket från min hemliga bokvän

När jag kom hem från jobbet låg det här härliga paketet och väntade på mig. Avsändare är min hemlige bokvän. Jag är så glad. Min hemlige bokvän har verkligen lyckats träffa mitt i prick.
  1. Boken, paketets huvudperson är Berättelsen om Edgar av David Wroblewski som är hitills okänd för mig och som jag verkligen ser fram emot att läsa. Det är en tegelsten på 600 sidor så jag får ge mit till tåls till sommarläsningen.
  2. Ett par härligt udda örhängen i form av kungakronor. Bling, bling så de får verkligen bli till festörhängen.
  3. En påse naturgodis, min personliga favorit Japanmix.
  4. En påse nöt- och frömix som jag redan har snaskat i mig. Lite salt och gott.
  5. Roiboste i tepåsar med blåbärssmak. Provsmakat och det smakade ljuvligt.
  6. Sommarte från Gotland som jag tänker testa till kvällsfikat.
Ett stort varm tack till min hemlige bokvän som lyckats plocka ihop ett så bra paket till mig. Jag har surfat runt lite bland deltagande bloggare och jag har en het kandidat till vem du kan vara men vet inte riktigt om jag ska avslöja dig här och nu, eller om du vill göra det själv eller vad det nu finns för etikett för detta.

Bokgeografi - England

Bokgeografi

Enligt O utmanar till en bokgeografi om England. Här kan jag bara inte sitta stilla längre utan måste skriva om mitt gamla hemland.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i England eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Det är verkligen inte lätt att välja men en gammal favvis är Mary Wesleys bok The Camomile lawn liger bra till. Denna bok blev även TV-serie på 1980-talet. Mary Wesley var en av Englands bäst säljande författare och hennes figurerade ofta på topplistorna.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till England. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag slits mellan Nancy Mitford, Evelyn Waugh och Barbara Pym. Samtliga författare finns inte längre och deras böcker handlar om ett England som inte längre finns men som kanske är mångas ideal, så ofta porträtterat i TV-serier, filmer och genom böcker.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till England, som du inte läst, men är nyfiken på.

Hilary Mantels bok Wolf Hall är jag nyfiken på efter att ha läst en del positiva recensioner på sistone. Hon vann Man Booker Price för denna historiska roman om Henrik VIII minister Thomas Cromwell. Den står på min lista för sommarläsning.

tisdag 3 maj 2011

Fritof Nilsson Piraten - Småländsk tragedi

Jag är en stor fan av både Piraten och Hasse Alfredsson och när den senare läser den förres novellsamling måste det bli en hit, eller? Jodå, jag har hört Hasse Aldredsson läsa in fler av Piratens verk tidigare och hans röst, dialekt och intonation är en härlig pendang till Småländsk tragedi.

Vi hade med den här ljudboken på tysklandsresan nyligen och därtill var den ett utmärkt val. Häri finns 7 berättelser av Piraten varav den första Småländsk tragedi fått ge namn åt hela samlingen. Resterande berättelser är dock mera komiska och ibland sedelärande än tragiska. Inte så dumt att ha flera små berättelser att lyssna till när man är på resa att ta till när transportsträckorna blir långa.

måndag 2 maj 2011

Erik Axel Karlfeldt - Vildmarks- och kärleksvisor

Då och då gör jag en utflykt ut i poeternas värld, oftast med den förhoppning att fjällen ska falla från mina ögon och jag ska äntligen få en aha-upplevelsen. Även denna gång uteblev aha-upplevelsen när jag har plöjt igenom Erik Axel Karlfeldts diktsamling Vildmarks- och kärleksvisor från 1895. Det var Karlfeldts debutbok och den bär spår av folkvisor, inte bara textmässigt utan också i dess form. Jag har lite svårt för den gamla svenska där bof, spof och rof rimmas med varandra, där dikterna förhärligar den gamla bondekulturen som vi idag inte har så mycket gemensamt med och när dessutom trycket är delvis gammal frakturstil.

Ja, det blev inte så många rätt här inte. Karlfeldt fick i alla fall Nobelpriset då detta blir en pristagare till som skalp. Han fick priset postumt för "sin diktning". 1974 tog Svenska Akademien beslut om att ingen ska tilldelas priset postumt mera. Jag har letat lite men inte hittat information om fler än Karlfeldt tilldelats priset postumt. Någon som vet?

söndag 1 maj 2011

Tysk rapport


Schloss Ludwigslust
Det är alltid lika trevligt att komma till Tyskland. Den här gången hade vi skaffat oss boende mitt i vad som kallas Mecklenburgische Seeplatte, alltså ett sjödistrikt ca 10 mil söder om Rostock. Vi undviker Autobahn och brukar hellre fara mindre vägar för att få lite lugnare tempo men också se mera av vad som finns utmed vägarna. Tre slott blev det till min samling och jag kan nu räkna in 119 som jag varit inne i.

Sparristid
Våren är sparristid i Tyskland och här ser man bara vit sparris. Det är en läckerhet kan jag lova. Vi ramlade över en restaurang som serverade nyskördad, nykokt sparris och kunde såklart inte åka vidare. Jag åt den med stekt flundra, maken med skinka. Ljuvligt gott. Jag köpte med hem ett kilo för det facila priset av 3 euro. På återfärden från Sassnits hade vi tid att ta en tur på Rügen och åkte till ett litet smultronställe som heter Putbus. På ännu en liten marknad blev det en tung kasse med rökt fisk med hem oxo.

Visent
Ett djur vi inte hittar vilt i Sverige är visenten. Dessa klövdjur fanns i ett stort och välskött hägn inte långt från där vi bodde. Det var spännande att titta på dem. Vi hade också tid att träffa ett par goda vänner som har fritidshus hos oss i Sverige. De hade haft vänligheten att köpa lite tyska böcker åt mig, mer om dessa senare. Så nu får jag putsa på tyskan och läsa med lexikon nära mig gissar jag. En riktig utmaning. Innan vi for hem provianterades på Border shop inför sommarens grillkvällar.

Tråkigt efterspel på valborgsfirande

Igår kväll var vi på traditionellt Valborgsfirande i grannbyn. Brasan värmde gott en kall och blåsig kväll, korv grillades och lotter såldes. Jag vann högvinsten på 21-lottorna hela 250 kronor rikare. Vi var glada och nöjda med att ha träffat grannar och vänner och umgåtts ett tag och åkte hem när fyrverkerierna skulle brännas av för att skona hunden.

Idag läser vi till vår bestörtning att ett fritidshus i närheten antänts och brunnit ner till grunden under natten. Säkerligen antänt av gnistor från brasan. Så tråkigt. Mer att läsa finns här.