lördag 23 april 2011

Påsktraditioner del 5 - Påsklamm

I vår familj har det alltid stått lamm på menyn till påsk men det är långt ifrån alla som vill ha det så. Seden att äta lammstek till middag någon dag under påsken är ganska ny. Idén är hämtad från Bibelns berättelse om judarnas första påsk i Egypten. I bibeln offrades lammet dess blod målades på dörren. I Sydeuropa är påsklammet på många håll en självklarhet. Där föder tackorna sina lamm kring nyår, men svenska tackor lammar så sent att de inte används till påskstek. Det är vår tids frysteknik som gjort det möjligt för svenskarna att äta påsklamm.

2 kommentarer:

Erika sa...

Jag gillar lammstek men har aldrig lagat det själv, men brukar få det hos goda vänner. Kul att läsa om traditionen.

Hannele på Hisingen sa...

Fint med traditioner. Numera slaktar man också under hela året, visst är det gott.